EL PROCESO DE ENSEÑANZA-APRENDIZAJE EN LA ESPECIALIDAD AGRONOMÍA DESDE UNA PERSPECTIVA HISTÓRICO TENDENCIAL
THE TEACHING-LEARNING PROCESS OF THE SPECIALTY AGRONOMY FROM A HISTORICAL AND TENDENCY-GROUNDED PERSPECTIVE
Resumen
La finalidad del presente artículo es indagar en la evolución histórica que ha tenido la dinámica del proceso de enseñanza-aprendizaje de las asignaturas profesionales básicas del Técnico Medio en la especialidad Agronomía. Posee como resultado, las tendencias históricas que denotan los principales avances y retrocesos que ha experimentado el objeto de investigación. Como conclusión se afirma que, a pesar de los avances obtenidos en la dinámica del proceso de enseñanza-aprendizaje de las asignaturas profesionales-básicas del Técnico Medio en Agronomía, aún se evidencian limitaciones que exigen su urgente eliminación. A saber: el deficiente tratamiento de los objetivos, el fraccionamiento y deficiente tratamiento de los componentes que forman parte del contenido, la insuficiente utilización de métodos productivos e imprecisos procedimientos por profesores y estudiantes, la carencia de una estructuración de los programas que permita profundizar en los contenidos esenciales, así como la irregular vinculación de estos con el desarrollo de los procesos productivos agropecuarios.
ABSTRACT
The purpose of this article is to investigate the historical evolution of the dynamics of the teaching-learning process of the basic professional subjects of the Medium Technician in the specialty of Agronomy. It has, as a result, the historical tendencies that denote the main advances and setbacks that the object of investigation has experienced. In conclusion, it is affirmed that, in spite of the advances obtained in the dynamics of the teaching-learning process of the professional-basic subjects of the Medium Technician in Agronomy, there are still limitations that require its urgent elimination. Namely: the poor treatment of the objectives, the fractionation and deficient treatment of the components that are part of the content, the insufficient use of productive methods and imprecise procedures by professors and students, the lack of a structuring of the programs that allows to deepen in the essential contents, as well as the irregular connection of these with the development of agricultural production processes.
KEY WORDS: Teaching, learning, agronomy, characteristics, tendencies.